REKLAMA
Data dodania: 06.06.2015
Znany mistrz kuchni gotował dla Piszan
Kurt Scheller zaprasza do Baszty
Posiłek przygotowany przez mistrza kuchni Kurta Shellera. Taką przyjemność sprawić sobie mogą goście Restauracji Baszta do niedzieli 7 czerwca.

-Od piątku do niedzieli mamy okazję uczyć się od szwajcarskiego mistrza, mówi Lucjan Bazydło - właściciel Restauracji Baszta. -To nie pierwsze i nie ostatnie spotkanie z Shellerem, bowiem uczestniczymy w cyklu szkoleń, które tym razem odbywają się u nas, w Piszu.

Kurt Scheller gotuje w restauracji Baszta 
Fot. Krzysztof Szyszkowski

Na oczach gości Kurt Sheller przygotowuje wykwintne potrawy. Przez trzy dni menu ulega zmianom. W piątek serwowana była zupa z grzybów leśnych zapiekana w cieście francuskim, pierś z kaczki z czarnym ryżem oraz sosem orientalnym i ossobuco – gicz cielęca w sosie z czerwonego wina.

- W sobotę pojawi się to, co z Mazurami kojarzy się najbardziej – ryba, mówi łamaną polszczyzną szwajcarski kucharz. - Będzie zupa rybna oraz ryba smażona ze specjalnymi dodatkami.

Zapytaliśmy Kurta Schellera o sekret przygotowania dobrej potrawy z ryb. Jak się okazuje, to nie gatunek, ani pochodzenie są kluczowym, choć ważnym, aspektem. To sól jest sekretem.

-Sól i pieprz. Na początku gotowania i na końcu, mówi Scheller. –Sól w różnej postaci. Ja lubię płatki soli. Mówi się, że sól, to  biała śmierć. Ja mówię, że bez soli nie ma smacznej ryby!

Goście restauracji mogą wybrać danie ze specjalnej karty menu Kurta Shellera.   
Fot. Krzysztof Szyszkowski

Mistrz kuchni zostawi po sobie ślad w Piszu, bowiem dania zaproponowane przez Kurta Shellera wpisane będą do karty Restauracji Baszta.

Chętnych sprawdzenia potraw Kurta Schellera oraz spotkania mistrza kuchni na żywo zachęcamy do wizyty w Restauracji Baszta w sobotę i niedzielę w godzinach od 12.00 do 17.00.

Piszanin pojawił się w Baszcie z kamerą. Zachęcamy do obejrzenia filmu:

Opinie i komentarze

Komentarze

Brak komentarzy, bądź pierwszy!

Dodaj Komentarz

5000
Piski Portal Internetowy Piszanin | Wydawca - MASURIA® Krzysztof Szyszkowski | Kopiowanie zawartości bez zgody wydawcy jest zabronione
Polityka Prywatności | Kontakt