Tegoroczną imprezę poprowadził dr Grzegorz Russak – znawca kuchni polskiej. Oprócz konkursów, m.in. na najlepszą potrawę z grzybami i najlepszą leśną nalewkę, oraz pokazów związanych z promowanymi produktami, wydarzeniu towarzyszyły liczne atrakcje – kiermasze rękodzieła i tradycyjnych wyrobów z Sieci Dziedzictwo Kulinarne Warmia Mazury Powiśle, pokazy rzemieślnicze oraz okolicznościowe wydarzenia kulturalne – koncerty, prelekcje, pokazy filmów. Odbyło się również ogólnonarodowe czytanie "Trylogii" Sienkiewicza.
Wśród kucharzy zawodowych wygrała Marzena Gąska z OiO "Stary Folwark" w Tumianach. Ośrodek ten przygotował zupę krem z borowików i polędwiczki z grzybami leśnymi. O tytuł najlepszej nalewki walczyło ponad 20 trunków z przeróżnych roślin od czarnego bzu, przez maliny po szyszki. Wygrała nalewka żurawinowa Hanny Modzelewskiej z Rostek. Pierogi z nadzieniem mięsnym z nutą grzybową z Orzysza były najlepszym daniem kucharzy amatorów, a najlepszą zupę grzybową ugotowała ekipa Domu Weselnego Li-Mar Marianna Lipińska z Pisza. Zwycięzcy otrzymali puchary marszałka województwa.
Twoja prywatność jest dla mnie ważna i ta strona nie rozsyła reklam:
Te zasady mogą ulec zmianie w dowolnym czasie i bez powiadomienia.
Niniejsze zasady i warunki zawierają zasady dotyczące publikowania komentarzy. Przesyłając komentarz, oświadczasz, że zgadzasz się z tymi zasadami:
Nieprzestrzeganie tych zasad może skutkować zakazem dalszego komentowania.
Niniejsze warunki mogą ulec zmianie w dowolnym czasie i bez powiadomienia.
Komentarze