Przed laty na Mazurach była to poważna gałęź gospodarki, a Pisz z rzeką Pisą stanowił niezwykle ważny ośrodek na szlaku transportu ryb do Polski. Dr Stanisław Cios oprze swoje wystąpienie o temat pt. Związki między dawną kuchnią polską i polskich Żydów przez pryzmat ryb i rola Pisza w aprowizacji konsumentów ryb w Polsce.Dr Stanisław Cios, który pasjonuje się historią rybactwa i ichtiologii postara się odpowiedzieć na pytanie, kiedy na polskich stołach pojawiła się ryba po żydowsku. Związki kuchni polskiej z kuchnia żydowską są niezwykle ciekawe i stanowią jeden z najsilniejszych czynników łączących obie społeczności, a u ich źródła leży samo pozyskanie i handel rybami. - zacheca Aneta Karwowska, Dyrektor Muzeum Ziemi Piskiej.
Twoja prywatność jest dla mnie ważna i ta strona nie rozsyła reklam:
Te zasady mogą ulec zmianie w dowolnym czasie i bez powiadomienia.
Niniejsze zasady i warunki zawierają zasady dotyczące publikowania komentarzy. Przesyłając komentarz, oświadczasz, że zgadzasz się z tymi zasadami:
Nieprzestrzeganie tych zasad może skutkować zakazem dalszego komentowania.
Niniejsze warunki mogą ulec zmianie w dowolnym czasie i bez powiadomienia.
Komentarze