Nasza okolica, na tle innych regionów Polski, wyróżnia się ponadprzeciętnym bogactwem przyrodniczym lasów i jezior. Rozciąga się tu Puszcza Piska, która jest jednym z największych tego typu kompleksów leśnych w Polsce. W lasach zlokalizowanych w gminie Pisz występują w dużej ilości grzyby, jagody, maliny, jeżyny, poziomki, borówki, wykorzystywane w gospodarstwach domowych do produkcji przetworów. Również świat zwierzęcy jest licznie reprezentowany, głównie przez jelenie, sarny, dziki, zające, lisy, łosie. Na terenie gminy wiele osób, restauracji czy kwater agroturystycznych, trudni się produkcją specjałów, których głównymi składnikami są zasoby fauny i flory piskich lasów. Zaliczyć do nich można placki ziemniaczane z sosem kurkowym, bigos myśliwski, kulebiak z żurawiną i jabłkiem, bulion z dzika z kulkami pokrzywowymi, konfitury z jarzębiny i borówek.
Fot. Krzysztof Szyszkowski
Rozmowa Piszanina z Mateuszem Cieślukiem z Urzędu Miejskiego w Piszu - koordynatorem projektu.
Potrzebujesz Flash Playera by zobaczyć zawartość.
|
Te walory Puszczy Piskiej wpłynęły na to, że w Piszu będzie realizowany projekt „Leśne Smaki 2010”. W zamierzeniu ma to być cykliczna impreza która spowoduje wzrost konkurencyjności przedsiębiorstw przez pomoc skierowaną na kreowanie produktów regionalnych i rozpoznawalnych marek oraz ich promocją z wykorzystaniem nowoczesnych narzędzi marketingowych. ma to być również uczta smakowa i artystyczna dla mieszkaćńców Pisza i okolic oraz turystów.
W sobotę i niedzielę 11 i 12 września na stadionie miejskim w Piszu odbędzie się pierwsza edycja Leśnych Smaków. Jednym z głównych punktów programu będzie przygotowanie jajecznicy mazurskiej z kurkami z 4000 jaj kurzych. W czasie festiwalu odbywać się będą ponadto koncerty zespołów ludowych, zespołów dziecięcych i gwiazd muzyki popularnej. W trakcie imprezy rozstrzygnięty zostanie konkurs fotograficzny (wcześniej ogłoszony w mediach), którego motywem przewodnim będzie piękno Mazur. Dla gości zorganizowane zostaną rejsy statkiem, przejażdżki bryczkami, a także będzie istniała możliwości skosztowania przysmaków przyrządzonych przez kucharza cieszącego się dużą renomą.
Program imprezy:
Sobota 11 września 2010
10.00 - 15.00 Leśna uczta kulinarna (pokazy kulinarne i degustacja tradycyjnych potraw przygotowanych przez lokalnych restauratorów)
15.00 - 17.00 Smażenie gigantycznej jajecznicy z kurkami z 4000 jaj
17.00 - 18.30 Blok zabaw i gier dla dzieci
Smakołyki muzyczne: występują
18.45 ZA-NO-ZA - Polska
20.00 Bel-Mondo - Francja
21.15 Eddy Wata - Jamajka
22.30 Jay Delano - Holandia
Niedziela 12 września 2010
10.00 - 14.00 Leśne smaki na słodko - pokazy kulinarne i degustacja deserów oraz regionalnych wypieków, blok konkursów i zabaw dla dzieci
13.30 Zabawa z Kosmokwakami - koncert dla dzieci
15.00 Rozstrzygnięcie Konkursu Fotograficznego "Leśne Smaki w Obiektywie"
15.30 Leśne smaki z folklorem - występy zespołów ludowych
Twoja prywatność jest dla mnie ważna i ta strona nie rozsyła reklam:
Te zasady mogą ulec zmianie w dowolnym czasie i bez powiadomienia.
Niniejsze zasady i warunki zawierają zasady dotyczące publikowania komentarzy. Przesyłając komentarz, oświadczasz, że zgadzasz się z tymi zasadami:
Nieprzestrzeganie tych zasad może skutkować zakazem dalszego komentowania.
Niniejsze warunki mogą ulec zmianie w dowolnym czasie i bez powiadomienia.
Komentarze