Muzyka żydowska w wykonaniu Karoliny Lizer i wykład o historii regionu - to propozycja Muzeum Ziemi Piskiej na najbliższy piątkowy wieczór, 17 lutego.
Przed laty na Mazurach była to poważna gałęź gospodarki, a Pisz z rzeką Pisą stanowił niezwykle ważny ośrodek na szlaku transportu ryb do Polski. Dr Stanisław Cios oprze swoje wystąpienie o temat pt. Związki między dawną kuchnią polską i polskich Żydów przez pryzmat ryb i rola Pisza w aprowizacji konsumentów ryb w Polsce.Dr Stanisław Cios, który pasjonuje się historią rybactwa i ichtiologii postara się odpowiedzieć na pytanie, kiedy na polskich stołach pojawiła się ryba po żydowsku. Związki kuchni polskiej z kuchnia żydowską są niezwykle ciekawe i stanowią jeden z najsilniejszych czynników łączących obie społeczności, a u ich źródła leży samo pozyskanie i handel rybami. - zacheca Aneta Karwowska, Dyrektor Muzeum Ziemi Piskiej.
Użytkowniku, pamiętaj, że w Internecie nie jesteś anonimowy. Ponosisz odpowiedzialność za treści zamieszczane na portalu piszanin.pl. Dodanie opinii jest równoznaczne z akceptacją Regulaminu portalu. Jeśli zauważyłeś, że któraś opinia łamie prawo lub dobry obyczaj - powiadom nas [email protected] lub użyj przycisku Zgłoś komentarz
Brak komentarza, Twój może być pierwszy.
Dodaj komentarz