Nie każdy wie, że zielone części truskawek mają niezwykły potencjał. Najnowsze badania pokazują, że to prawdziwe bogactwo składników cennych dla zdrowia.
Choć zwykle trafiają do kosza, szypułki truskawek mogą okazać się wartościowym dodatkiem do codziennej diety. Badacze z warszawskiej Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego i Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego w Olsztynie poddali je dokładnej analizie. Wyniki są zaskakujące – w zielonych częściach tych owoców znajduje się szereg substancji korzystnych dla organizmu.
W składzie szypułek odkryto między innymi błonnik, witaminę C i E, a także cenne polifenole, kwasy tłuszczowe omega-3 oraz barwniki roślinne, takie jak luteina i beta-karoten. Zdaniem ekspertów te związki wspomagają pracę jelit, chronią komórki przed stresem oksydacyjnym, a także korzystnie wpływają na wzrok i kondycję mózgu.
– Luteina pomaga chronić oczy przed szkodliwym promieniowaniem, a beta-karoten, przekształcany w witaminę A, wspiera zdrowe widzenie – tłumaczy doktorant SGGW Radosław Bogusz.
Coraz popularniejszy trend zero waste zachęca do wykorzystywania części roślin, które wcześniej były niedoceniane. Do takich właśnie należą szypułki truskawek. Można je dodać do koktajli lub smoothie, gdzie wzbogacą napój o dodatkowe witaminy i błonnik. Doskonale sprawdzą się także jako baza do pesto, a po wysuszeniu – jako składnik naparów czy herbat ziołowych.
– Widzę w nich także przyszłościowy potencjał w przemyśle spożywczym. Ich ekstrakty mogłyby trafić do nowych produktów funkcjonalnych – podkreśla Radosław Bogusz.
Warto przypomnieć, że same truskawki to również doskonałe źródło wielu składników odżywczych. Znajdziemy w nich witaminę C, kwasy fenolowe, flawonoidy i antocyjany, a także minerały, takie jak żelazo, potas, fosfor czy mangan. Owoce te wspierają odporność, pomagają regulować ciśnienie krwi i mogą mieć działanie przeciwzapalne oraz antynowotworowe.
Polska od lat utrzymuje się w ścisłej czołówce producentów truskawek w Europie. Według danych GUS, w ubiegłym roku nasze plantacje dostarczyły na rynek około 159 tysięcy ton tych owoców, ustępując w Unii Europejskiej jedynie Hiszpanii.
Obraz beauty_of_nature z Pixabay
Wybory prezydenckie 2025 - druga tura
Andżej Juda premierem hahah
Takim
08:53, 2025-06-06
Wybory prezydenckie 2025 - druga tura
W Rucianem w większości głosują warszawiacy którzy tam siedzą na daczach. To jest statystyka która nie oddaje rzeczywistego charakteru woli mieszkańców. Na Rafaela głosują tam nie mieszkańcy ale warszawiacy których jest więcej niż nie.szkanciw.
Rucianiak
20:58, 2025-06-04
Wybory prezydenckie 2025 - druga tura
Lewizna kwiczy aż miło. Co ludzie wybrali trzeba uszanować, jednak bydło sterowalne pruje sięma prawo i lewo. Gdyby Nawrocki miałby wszystkie media (tv, radio, portale internetowe) jak Trzaskowski to wynik byłby druzgocący. Świadczy to tylko o tym, że Rafałek jest wydmuszką PO na którym ludzie po raz kolejny się zawiedli. W wielu przypadkach wybór nie polegał na głosowaniu za Nawrockim, przeciwko Trzaskowskiemu. Lud znowu wybrał mniejsze zło.
Niktodem
14:26, 2025-06-04
Wybory prezydenckie 2025 - druga tura
Ludzie nie głosowali na Nawrockiego tylko na partię prawicową która go poparła -PIS. W zasadzie ani jeden ani drugi kandydat nie miał dobrej kampani. Przeważała kampania negatywna. To że prawica przejmie władzę po Tusku to pewne. Trochę tylko przykro że Pis wybiera na prezydentów kandydatów bez żadnego dorobku i autorytetu dla społeczeństwa. Być może w swoich szeregach już takowych nie posiada. Błędem Koalicji obywatelskiej było wystawienie tego samego kandydata który przegrał 5 lat temu i zorganizowanie kampani negatywnej. W mediach i wśród ludzi opinia o Trzaskowskim była taka: za migrantami, lgbt i ogólnie bardziej lewicowo niż centrum a to się na wsi nie podoba:) Oczywiście taki przekaz przez kilka lat zbudowała prawica:)
Wyborca
10:52, 2025-06-04
Brak komentarza, Twój może być pierwszy.
Dodaj komentarz