REKLAMA
Data dodania: 12.08.2005
Sierpniowe grzybobranie
Sierpniowe grzybobranie

Prognozy chłodnego i deszczowego lata, to najgorsza wiadomość dla urlopowiczów. Są jednak i tacy, których wcale nie martwi jesienna pogoda w środku lata. Wprawdzie z opalania nici, jednak można przecież wybrać się na grzyby. Jeżeli oczywiście są. Warunkiem koniecznym dla tworzenia owocników jest przede wszystkim woda, w tym wysoka wilgotność powietrza (tego mamy w tym roku pod dostatkiem). Czynniki takie jak temperatura powietrza i pora roku, warunkują to, jaki gatunek można spotkać.

Już od połowy czerwca pojawia się jeden z najbardziej atrakcyjnych grzybów - pospolita w różnych lasach kurka czyli pieprznik jadalny. Spotkać można również pierwsze grzyby rurkowe, w tym prawdziwki, koźlarze, podgrzybki i maślaki.

Wycieczka do lasu, po dniu pełnym zajęć, to najlepszy wypoczynek. Owocne zbiory można skonsumować zaraz po spacerze. Wprawdzie poza walorami smakowymi nie posiadają żadnych wartości odżywczych i są ciężkostrawne, to grzybów smażonych na maśle nie odmówi sobie chyba nikt.

Aby smakowały dobrze, a co najważniejsze - nie zaszkodziły naszym żołądkom, należy pamiętać o tym, by zbierać je do koszyka, zamiast plastikowych toreb, czy wiaderek. W zamkiętej powierzchni grzyby wydzielają cieplo i dwutlenek węgla. Szybko się więc psuja, a produkty rozkładu i rozwijające się bakterie są przyczyną późniejszych zatruć.
Znajomość grzybów i odpowiednia konserwacja, to czysta przyjemność dla podniebienia.

A więc na grzyby!

Opinie i komentarze

Komentarze

Brak komentarzy, bądź pierwszy!

Dodaj Komentarz

5000
Piski Portal Internetowy Piszanin | Wydawca - MASURIA® Krzysztof Szyszkowski | Kopiowanie zawartości bez zgody wydawcy jest zabronione
Polityka Prywatności | Kontakt