Pod koniec czerwca ubiegłego roku odbyło się przekazanie pierwszej w Piszu lodówki społecznej pod nazwą Jadłodzielnia Pisz. Pół oku później, w innej lokacji, postawiono drugą. Żywność trafia do potrzebujących mieszkańców miasta.
Projekt Jadłodzielnia Pisz ma na celu ratowanie żywności przed zmarnowaniem. Z produktów znajdujących się w lodówce mogą korzystać wszyscy mieszkańcy, którzy czują taką potrzebę. Jedni, by podzielić się tym, co mają, inni - zabrać i spożyć.
Minęło pół roku od postawienia pierwszej lodówki, zlokalizowanej przy Wieży Ciśnień przy ulicy Gdańskiej. Trafiają tam zarówno produkty przyniesione przez mieszkańców, jak też pozyskane przez Bank Żywości w Piszu, Piski Zakład Aktywności Zawodowej Wieża czy przygotowane przez Stowarzyszenie Mazurskie Centrum Aktywności Lokalnej Karwik i Koło Gospodyń Wiejskich w Karwiku.
Lodówka przy ulicy Gdańskiej 11
Pod koniec grudnia przy ulicy Warszawskiej stanęła kolejna lodówka. Lodówki społeczne dostępne są 24 h/dobę.
Stworzyliśmy kolejną przestrzeń, by dzielić się nadmiarem żywności - mówi Sołtys Karwika Dariusz Kiński. - Widzimy, że mieszkańcy korzystają z niej, produkty szybko znikają z półek. Cieszę się, że żywność, która tam trafia jest odpowiednio zapakowana, świeża i zachęca do spożycia. Jej stan na bieżąco sprawdzamy razem z pracownikami Piskiego Zakładu Aktywności Zawodowej Wieża.
Lodówka przy ulicy Warszawskiej 32
W planach inicjatorów Jadłodzielni Pisz na nowy rok jest postawienie kolejnej lodówki, ale także wdrożenie na szerszą skalę kampanii informacyjnej o projekcie, skierowanym już nie tylko do mieszkańców, ale też turystów.
Często wyjeżdżając z weekendu zostaje im żywność, a nie chcą zabierać w podróż - kontynuuje Dariusz Kiński - Chciałbym w tym roku dotrzeć z tą informacją do agroturystyki i hoteli w naszym regionie.
Adresy Jadłodzielni Pisz:
- przy Wieży Ciśnień - ul. Gdańska 11
- przy Piekarni Ra-Pa-To - ul. Warszawska 32
Warunki korzystania z Jadłodzielni:
- należy przynosić produkty nadające się do spożycia - z datą przydatności (oryginalne opakowania),
- produkty przygotowane w domu - bigos, leczo, zupy, przetwory - po obróbce należy starannie zapakować i opisać datą przygotowania,
- należy wziąć tylko tyle, ile spożyjemy, nie na zapas
Komentarze