KLIKNIJ
REKLAMA
Data dodania: 24.08.2006
A gdyby na grzyby?
A gdyby na grzyby?
Już są! Ku uciesze wielu smakoszy w lasach pojawiły się grzyby. Można spotkać prawdziwki, podgrzybki, maślaki i kurki. Wprawdzie nie zawierają one żadnych wartości odżywczych, bardzo urozmaicają nasze pożywienie. Kto mógły się oprzeć kurkom duszonym na masełku, czy zupie grzybowej?
 
Najlepszą porą na grzybobranie są godziny poranne, gdyż słońce nagrzewając kapelusze, sprzyja ich zaparzaniu, w wyniku którego nawet w gatunkach jadalnych powstają substancje trujące. Wybierając się do lasu należy zaopatrzyć się w przewiewny kosz, a nie wyruszać z plastikową torbą, to także powoduje zaparzanie. Przed włożeniem do koszy należy nasze okazy dokładnie oczyścić i jeszcze raz sprawdzić, czy jest to rzeczywiście grzyb jadalny.

Wojewódzka Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna w Olsztynie przestrzega przed zbieraniem grzybów w czasie deszczu, gdyż nasiąknięte wodą łatwo psują się. Niedozwolone jest niszczenie ściółki leśnej - równoznaczne z niszczeniem grzybni, która w następnym roku nie będzie już owocować.

Przyrządzając grzybowe pyszności pamiętajmy, aby nie przesadzić z ich ilością - grzyby są ciężkostrawne, i nie częstować nimi dzieci, starszych i chorych.
 
Udanych zbiorów!
Opinie i komentarze

Komentarze

Brak komentarzy, bądź pierwszy!

Dodaj Komentarz

5000
Piski Portal Internetowy Piszanin | Wydawca - MASURIA® Krzysztof Szyszkowski | Kopiowanie zawartości bez zgody wydawcy jest zabronione
Polityka Prywatności | Kontakt