Żyjemy w klimacie, w którym zmienność pór roku jest nieuchronna. Czy tego chcemy czy nie, za oknem jest coraz chłodniej. W związku z tym mamy większą skłonność do łapania nieprzyjemnych przeziębień.
Katar, kaszel, drapanie w gardle powodują duży dyskomfort, dlatego warto zastanowić się jak w ramach naszych codziennych czynności temu zapobiec. Jako dietetyk proponuję poszukać zdrowia na naszym talerzu, odpowiednio komponując posiłki.
Na odporność naszego organizmu wpływa wiele czynników. Jednym z nich jest regularne odżywianie, dzięki któremu mamy duże szanse na dostarczenie naszemu organizmowi wszystkich niezbędnych składników odżywczych, składników mineralnych i witamin.
No właśnie - witamin! Powinniśmy zwrócić uwagę na obecność witaminy C w naszej diecie. Większość z nas wie gdzie jej szukać, jest w dużych ilościach w owocach cytrusowych (grejpfruty, cytryny, pomarańcze, kiwi), w owocach dzikiej róży, czarnej porzeczki, malinach, agreście, jabłkach i bananach. Warzywa są także doskonałym źródłem witaminy C, znajdziemy ją w papryce, natce pietruszki, brokułach, kapuście, brukselce, pomidorach, cykorii, fasolce szparagowej. Jednak nie wszyscy wiedzą, że znaczącą rolę w dostarczaniu witaminy C odgrywają u nas ziemniaki. Spożywamy ich dużo, przeciętnie znacznie większe niż wymienionych wyżej warzyw i owoców.
W profilaktyce przeziębień ważną rolę odgrywa także odpowiednia podaż płynów. Powinniśmy pić do 2 lirów na dobę. Poza czystą wodą polecam herbaty ziołowe, owocowe, słabe napary czarnej herbaty z dodatkiem rozgrzewającego imbiru. Ważne jest też, by częściej w okresie jesienno - zimowym na naszych stołach pojawiały się w głównych posiłkach dania gorące.
Przepis na zapiekankę z cykorii i szynki:
Składniki na 4 porcje (każda 122 kcal)
- cykoria - 2 szt.
- szynka chuda lub polędwica - 8 plasterków
- olej sojowy lub słonecznikowy - 1 łyżka
- zielona pietruszka - 1 łyżka
- jogurt naturalny - 1/2 szklanki
- bułka tarta - 2 łyżki
- cukier - 1/2 łyżeczki
- cytryna - sok 1/2 szt.
- kwasek cytrynowy
- sól
Cykorię podzielić na pojedyncze liście, wrzucić do wrzącej, ocukrzonej i osolonej wody z dodatkiem kwasku cytrynowego, obgotować, odcedzić, odsączyć.
Naczynie żaroodporne posmarować olejem. Liście cykorii układać warstwami, przesypując pokrajaną w kostkę szynką i polewając jogurtem. Po wierzchu skropić pozostałym olejem i posypać bułką tartą. Zapiec. Przed podaniem posypać natką pietruszki.
Proponuję następujący jesienno - zimowy jadłospis ze składników ogólnodostępnych w piskich sklepach:
I Śniadanie
- kanapki z chudą wędliną, twarogiem + garść warzyw,
- ciepłe mleko z płatkami zbożowymi, musli z dodatkiem miodu,
II Śniadanie
- kanapka, sałatka warzywna, jogurt z owocami
Obiad
- rozgrzewająca zupa jarzynowa
- kasza z chudym mięsem + garść warzyw
Podwieczorek
- budyń, sałatka owocowa
Kolacja
- ciepła zapiekanka warzywna z cykorii i szynki
Komentarze