Z podanych składników zagnieść ciasto i odstawić do lodówki na minimum pół godziny. Następnie ciasto podzielić na dwie części, z których jedna powinna być większa. Należy wyłożyć nią dno blaszki (23x33 cm) i ponakłuwać widelcem. Umyte i pokrojone na ósemki jabłka ułożyć na cieście, posypać cukrem i cynamonem. Resztę ciasta rozwałkować i rozłożyć na jabłkach. Wierzch nakłuć widelcem. Szarlotkę wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 C i piec około 50 minut. Po wystudzeniu ciasto posypać cukrem pudrem.
Jabłka są wydawane bezpłatnie, ponieważ Komisja Europejska ogłosiła kolejną transzę środków wsparcia dla producentów owoców i warzyw w związku z trwającym zakazem przywozu niektórych produktów z Unii Europejskiej do Rosji.
Tak wielka ilość owoców w naszych domach powoduje tzw. problem bogactwa. Dzieci i dorośli jedzą jabłka na potęgę, a gospodynie zastanawiają się jakie przetwory zrobić, czy jakie ciasto upiec.
Odmiany jabłek, które przyjechały do Pisza są bardzo soczyste, zatem bardziej niż do szarlotki nadają się do bezpośredniego spożycia, zrobienia dżemu lub wyciskania w sokowirówce.
Dla tych, którzy szukają sprawdzonego przepisu, podajemy przepis na Szarlotkę Po Pisku. Warto nauczyć się przyrządzać tego typu wypieki, ponieważ, jak zapowiada producentka owoców Aneta Podlesińska, niebawem będzie możliwa kolejna dostawa.
Zachęcamy do wysłuchania rozmowy Piszanina z panią Anetą Podlesińską, która skierowała po raz kolejny tiry z jabłkami do Pisza.
Rozmowa z producentką jabłek Piszanin dzwoni do Anety Podlesińskiej - producentki owoców i przetworów spod Sandomierza, by zamienić kilka słów na temat dostaw jabłek do Pisza. |
Twoja prywatność jest dla mnie ważna i ta strona nie rozsyła reklam:
Te zasady mogą ulec zmianie w dowolnym czasie i bez powiadomienia.
Niniejsze zasady i warunki zawierają zasady dotyczące publikowania komentarzy. Przesyłając komentarz, oświadczasz, że zgadzasz się z tymi zasadami:
Nieprzestrzeganie tych zasad może skutkować zakazem dalszego komentowania.
Niniejsze warunki mogą ulec zmianie w dowolnym czasie i bez powiadomienia.
Komentarze